Mündiraha väärtus krooni ja euro ajal

Mündiraha väärtus on tõusnud. Seda näitab linnapilt poodides, tänavatel jne. Ikka ju öeldakse, et raha tuleb hoida. Aga ka hoidmine hõlmab palju tähendusi. Euro kurss eesti krooni suhtes on suur, mistõttu on ka iga eurosent suurema vääringuga kui seda oli eesti krooni puhul eesti sent. Täheldades seda suurust võime olla kindlad, et inimesed pööravad sellele aspektile üha suuremat tähelepanu. Tegin ka euro-eelsel ajal oma blogisse sissekande euro tulekust, kuid pahaaimamatult kustus see minu süsteemiuuendusega ära ning olen nüüd sunnitud kordama osasid sõnu, mida kindlasti ma ei saaks mainimata jätta.

Raha tuleb austada, samamoodi nagu me austame oma ligimest. Minu hiljutine kogemus oli selline, et leidsin maast jalutades 20-euro sendise, eesti rahas oleks see leid olnud umbes 3-4 krooni. Mõeldes, et see sent ei ole ju enam nii väike väärtus, kui mõni 1-2 sendine, siis ma tundsin selle leiu üle igati suurt rõõmu. Mulle meenus ka sellega seoses krooni ajal mõeldud põhimõtted, mis seisnesid selles, et iga leitud sent, millel oli tookord nii väikene väärtus, tuli mul aga üles korjata sest minu põhimõte seisneski selles et raha tuleb austada ja igat senti tuleb maast üles korjata. Öeldakse ju jälle, et kes sente ei korja, see krooni ei saa. Samamoodi on ka eurodega.

Nüüd siis, mil elame euro ajastul, on ka inimesed ennast sellele häälestanud. Ka iga sent, mis nüüd maha pillatakse, korjatakse ka samas usinalt üles. Kuid mida tehti siis krooni ajal?

Ma mäletan nii palju kordi, kui sendid vedelesid maas, inimeste tühjad pilgud vaatasid meie omast rahast mööda. Kurb oli seda mängu jälgida ja mõelda, kui külm on eest rahvas oma enda raha üle. Ma ei pea ennast vaeseks, kuid ma ei pea ennast ka rikkuriks. Olenemata sellest, kes ma olen, on aga raha minu jaoks üks asi, mida ma austan isegi kui mul seda on palju. Ma tean, et elu on üks suur müsteerium, seetõttu on mul usku, et kui ma midagi austan, siis mul tuleb see varem või hiljem kõik tagasi. Kui sa austad oma sõpru, siis nemad austavad ka sind ja on selle eest tänulikud. Aga kui sa austad midagi, millel puuduvad tunded, siis selle austamine võib osutuda sinu elus vastuteeneks õnne puhul.

Raha on väljateenitud tulemus, mida me vajame enda elutegevuseks pea iga päev. Ilma rahata me ju ära ei ela, seda teavad kõik. Aga vaadake, inimene hakkab raha koguma alles siis, kui tal on seda vähe.

Ma tean, et see 20 senti, mis ma leidsin, on minu vastuteene austusele raha vastu sest mul on elu müsteeriumitesse usku.

Austagem ka Teie raha. Ma julgen tunnistada, et mul siiamaani on loll harjumus raha “loopida” kuna mul koduski vedelevad euro sendised kuskil voodi või kapi all, hoolimata siis sellest kas mul neid üldse on või mitte. Aga ma tean, et kui mul nad isegi on, siis nad on mul olemas ja nad on mu kodus mitte võõrsil. Sest vaadake, raha mis on võõrsil ja mis on kellegi teise oma, ei kuulu teile ja sellega te rikkaks ei saa. Raha aga, mis meil vedeleb kodus, toob rohkem rõõmu ja rikkust, kui võõrsil vedelev raha.

Mul ei ole oluline, kus raha vedeleb kodus kapi all või voodis päevakatte peal. Oluline on vaid see, kelle valdustes ta on. Lõpetuseks tahan veel öelda, et hoidkem raha. Öeldakse ju veel, et kui hoiad raha, siis raha hoiab sind vastu. Lahti seletatuna tähendab see seda, et kui sul on raha alati rahakotis olemas, tuleb seda juurde.

Leave a comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga