Viies päev Kiievis: Möll ja pidustused Euroklubis, Intervjuu eurokülas ja valmistumine finaalkontserdiks

Päevad mööduvad siin Kiievis kiirelt ja aeg Eurovisiooni lauluvõistluse finaalini ainult läheneb. Ka minu eurovsiooniblogi hakkab peagi otsi kokku tõmbama. Kuid enne seda kirjutan, mis toimus eile. Eilsest päevast on kirjutada nii mõndagi, kui meenutada, mis toimus eilses eurovisiooni finaalkontserdi kohtunikefinaalis. Kirjutan ka lähemalt, mida need kohtunikefinaalid siis õigupoolest endast kujutavad. Samuti läheme veel viimast päeva eurovisioonikluppi ja vaatame, milline meeleolu valitseb glamuurses eurovisiooni peopaigas. Mida veel? Eile intervjueerisin ka kohalikke kauplejaid ja muidu uudishimulikke inimesi kohapeal eurovisioonikülas ning selle vahetus ümbruses ning otseloomulikult – veel enne kui tõmban otsi kokku, on kohustuslik teile teha video afrikaanikeelsest eesti eurolaulust. Aga ka analüüsime tänavuse eurovisiooni lauluvõistluse potentsiaalset võitjat.

Täna, laupäeval, 13. mail on lauluvõistluse suurejooneline finaalkontsert, ühtlasi on see ka minu viimane päev siin Kiievis, kui homme, pühapäeva hommikul lendan ma tagasi koju Tallinna. Pärast mitmeid nädalaid suuri ettevalmistusi eurovisiooni lauluvõistluseks ning aasta otsa tööd Eurovisiooni korraldajatel, on TÄNA see õhtu, mida ma oleme oodanud. 26 osalejat võistlevad toffee- ning privileegi eest, korraldada eurovisiooni lauluvõistlust 2018 aastal.

Reedene päev möödus siin Kiievis veidi rahulikumalt, ent fännid olid endiselt elevil ja rahutud. Toimus finaali eelkontsert, ehk kohtunikefinaal, mis täitis kontserdipaiga suure rahvaarvuga ja peomeeleolu oli tunda siin Kiievi näitustekeskuses, kui ma seisin lava ees ja sain tunda, mida tähendab olla tõeline eurovisioonifänn. Nagu ikka, on paremad kohad seatud lava ette, ent neile ei ole mõeldud istekohti, seega fännid peavad seisma kogu lauluvõistluse aeg või siis tantsima ja käima ringi. Ka tagumised kohad saali keskel täidab seisukohti, seega tänasel finaalil on need kohad just fännidele, kes on nõus seisma 3-4 tundi, ilma et nad istuda saaksid. Aga seismine ühele noorele inimesele ei käi üle jõu, ka mitte vanale kellel on eurovisioonipisik sisse läinud. Fännina lava ees seistes mõtlesin ma rohkem sellele, kui lahe mul oli, väsimusest aga ei olnud õrna lõhnagi. Tänane finaal toob ilmselt kohale väga palju fänne. Verka, kellel on tähekene peas, on väga naljakas tegelane. Temal on tänases finaalis ka aukohus, sest tema kuulutab välja hääletuse alguse. Verka esines eurovisioonil 2007. aastal, saavutades siis finaalis teise koha.

Minnes tagasi päeva algusesse, siis lõpuks ometi tegin ma ka eurovisioonikülas värvika reportaaži päris kohalikelt, kes müüsid erinevaid tooteid ja leidus neidki, kes olid nõus otse kaamerasse rääkima. Eurovisioonikülas võib osta erinevaid meeneid ja kingitusi, nautida artistide kontserde ja kuulata nende albumit, süüa ja juua ning veeta mõnusalt aega seltskonnaga. Aga avatud on ka erinevad meisterdamistoad ja teha saab fotosi huvitavatel taustadel. Muidugi, eurovisioonikülas ei puudu maskides onud ja tulihingelised lõbusad eurovisioonifännid.

Sellel aastal on eurovisioonikülas aga range turvakontroll, mida varasematel aastatel ei olnud. Eurovisiooniküla on piiratud aiaga ning selleks, et pääseda festivali alale, tuleb läbida väravast, kus teostatakse turvakontroll esemetele ja asjadele, mis Sinul on kaasas. Näiteks kui Sul on kaasas mobiiltelefon või mõni metallese, siis need tuleb taskutest välja võtta ja kõik elektroonilised seadmed sisse lülitada, veendumaks et nendes ei ole lõhkekeha või mõni keelatud aine. Sama reegel kehtib ka euroklubisse- ja eurovisiooni kontserdipaika sisenemisel.

Lahked Ukrainlased kohapeal olid nõus rääkima kaasa, mida nad pakuvad müügiks, ning mida iga suveniir tähendab. Kingituseks sain kaasa tasuta martsipaniga kaetud prääniku. Eemal eurovisioonikülas aga äri ei olnud enam ametlik, vaid seal kauplesid kohalikud oma toodetega, millelt siis peteti turistidelt raha. Aga selle hea külg oli see, et sinna oli tulnud ka rohkelt pillimehi ja vabatahtlikuid kes tantsisid, akrobeerisid ja muidu trikitasid.

Kes siis paneb eurovisiooni laupäevases finaalis kinni? See teema on pakkunud viimastel päevadel palju kõneainet. Minu käest on küsitud mitmel korral seda küsimust, kuid ma ei oska selles küsimuses kahjuks seisukohta võtta, siis minu arvates on sellel eurovisioonil väga palju häid esinejaid ja konkurents on tihe. Siiski on tehtud pakkumisi, et eurovisiooni võib võita Bulgaaria, “Beautiful mess” Kristian Kostovi esituses, mitmel erineval põhjusel: Esiteks, Kristian on sündinud Venemaal, tema õpetaja oli Dima Bilan, ja kuna Venemaa ise oma esitusega tänavu Eurovisioonil ei esine, siis võib arvata, et Bulgaaria saab Venemaa hääled. Teiseks, “Beautiful mess” on viimaste seas esitustega ja kolmandaks, lugu on ise väga mõjuvõimas ja hea. Siiski võib eurovisioon üllatada täna paljuski. Jääme siis ootama tulemusi!

Meeleolu Kiievis on jätkuvalt elev. Ma olen kohtunud väga paljude ajakirjanike ja reporteritega. Nagu te videotes nägite, siis väikest reporteritööd tegin siin Kiievis ka ise. Eilses TV3-e uudistesaates võisite mind näha rääkimas. Siin siis ka väikene klipp sellest, kuidas ma kommenteerisin “Verona” edasipääsu, mida aga paraku ei juhtunud. Klippi saate näha siit (link avaneb uues aknas).

Afrikaani lugu, mida ma lubasin eile tänases postituses, saabub järgmise postitusega, kuna sündmusi oli vahepeal liiga palju ja ma ei jõudnud teha video sellest.

Vaata ka, mis toimus eile euroklubis!

Minu kõrvad kumisevad veel siiani…

ILUSAT FINAALI!

Leave a comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga