Viimane päev Kiievis: Eurovisooni lauluvõistlus lõppes ja Kiiev jättis fännidega hüvasti

“Suurt tänu!” Nende sõnadega lõpetati 2017. aasta Eurovisiooni lauluvõistlus Kiievis, kui Salvador Sobral tõi võidu Portugalile. PALJU ÕNNE, PORTUGAL! Amar Pelos Dois oli minu lemmik lugu see aasta!

2017. aasta Eurovisiooni lauluvõistlus on lõppenud ja soovin ka tänada minu blogi lugejaid, kes võtsid osa sellest põnevast seiklusest.

Laupäevane päev oli minu viimane päev Kiievis, kui toimus suurejooneline finaalkontserd. Täna, pühapäeva pealelõunal kell 14:37 pani lennuk rattad maha Tallinna Lennuväljal ja ma saabusingi tagasi koju, täis eurovisiooni meeleolu ja elevaid tundeid, mis valdasid mind nii teekonnal kui ka koju saabudes. Tore oli taas näha oma lähedasi ja tervitada sõpru.

Viimane päev Kiievis oli sündmustetihe. Veel viimased tunnid enne lauluvõistluse algust püüdsin kinni haarata muljetes ja meeleolust, mis valdas Kiievit, kui inimesed kogunesid näitusekeskusesse. Väga huvitav on ära mainida seda, et see aasta kohtusin ja tutvusin ma rekordiliselt paljude uute huvitavate inimestega, kellega lõin uusi sõprussidemeid ja vestlesid meeldivalt juttu. Nende seas oli nii ajakirjanikke, fänne kui ka Eurovisiooni tiimi kuuluvaid isikuid, nagu näiteks üks noormees, kellega tutvusin samal õhtul enne Eurovisiooni lauluvõistluse finaalkontserdit. Ta rääkis sellest, mis toimub edasi peale lauluvõistluse lõppemist. Mind huvitas, kui palju aega võtab kogu lava lahti monteerimine ja kõik sellega kaasnevad tööd, et lõpetada kõik tööd, mis puudutab Eurovisiooni. Tema oli üks nendest, kes aitas üles ehitada lava ja siis eemaldada see. Ta rääkis, et sellised tööd võtavad aega kuni 4 päeva, et teha kõik taas endiseks ja tööd pidid algama praktiliselt kohe peale võistlust, samal öösel, kui inimesed lahkuvad saalist. Kui mõelda, et selle kallal on töötatud kuid, et korraldada selline vägev finaalkontsert, nagu see oli eile õhtul, siis nüüd on see vaid päevade küsimus, millal demonteerida kõik täielikult ja eurovisioon lõpetada Kiievi linnas. Minul endalgi veidi kurb mõelda sellele, Kiiev nägi tõesti palju vaeva ja kõik oli väga uhke. Kuid nagu ikka kõikide sündmustega, siis ka Eurovisiooni lauluvõistlus peab ükskord lõppema, tahad sa seda siis või mitte. Kiiev tegi tõepoolest hea töö ja Eurovisiooni lauluvõistluse korraldasid nad vägevalt ning hästi. Seega suur aitäh ilusa lauluvõistluse eest, Kiiev! Kogu nende nädalate jooksul, kui fännid saabusid Kiievisse, oli väga palju politseinikke ja turvamehi, kes olid saadetud patrullima kõikjale, et tagada fännidele meeldiv ning turvaline külastus.

Lauluvõistluse ajal töötas sadu erinevaid tehnikuid ja ajakirjanikke, kes töötasid mõni päev koguni hommikutundideni, et võtta intervjuud pressikeskuses ja nii mõnigi päev said nad magama peale poolfinaale alles hommikul kell 4 ning ärkasid kell 10. Seega nende aeg oli eurovisioonil ühtaegu lõbus, kuid samas töine ja väsitav.

Eurovisiooni kontserdipaiga ümbruses valitses eile aga eriti pidulik meeleolu, kuid väga kirju seltskond massiivselt liikus rahvusvahelise näitusekeskuse suunas, kus toimuski finaalkontserd. Teel sinna oli väga palju inimesi, kes pakkusid erinevaid flaiereid, müüsid ukraina suveniire, lippe, oli ka väga palju neid kes soovisid osta pileteid ja muidugi tulvil turvamehi ning politseinike, kes tagasid fännidele turvatunnet. Mitmete fännidega suutsin ma jäädvustada ka fotosid. Vaata, millisteks kostüümideks olid fännid ennast makseerinud!

Kui ma kõndisin ringi suure rahvamassi sees, nägin ma ka mõningaid Eesti lippe, mis tõmbasid kohe minu tähelepanu. Siin-seal oli väga palju fänne, kes tunnistasid, et Eesti lugu oli tõesti hea ja uskuge mind – nad armastavad Eestit ning Veronat! Vähemalt laupäevaste muljete põhjal sain ma paljudelt fännidelt kaastunde -ja pettumuse avaldusi Eesti mitte edasipääsu pärast finaali. Eesti “Veronat” võis kuulda mitmelt poolt fännidelt kaasa laulmas ja ümisemas ka finaali ajal ning pärast finaali. Näiteks tänagi, kui olin teel Kiievist Tallinna, kuulsin ma veel lennujaamas ja ka lennukis fännidelt “Verona” noote, mis annab tunnistust, et lugu läks peale paljudele inimestele ja fännide pettumust arvestades oli üllatav, et me ei pääsenud edasi. Siiski oli meeldiv kuulata, et fännides tekitas meie lugu elevust.

Pühapäeva varahommikul, mõned tunnid peale finaali lõppu, lahkusid juba esimesed fännid Kiievist, et naasda tagasi koju. Ka mina väljusin Kiievist juba varakult, minu lennuk väljus küll kuskil 9 ajal hommikul, kuid ma olin juba lennujaamas kell 4 varahommikul, et saata oma sõber tagasi Ameerika Ühendriikidesse ja siis oodata edasi oma lendu, mis pidi väljuma Riiga ja siis alles Tallinna. Nii Kiievi Borispoli lennujaamas kui ka Riias ja teepeal koju nägin ma Eesti fänne ja ajakirjanikke, kes olid samuti teel koju Kiievist. Nad muljetasid Eurovisioonist kuni Tallinnani. Borispoli lennujaamas Kiievis kohtusin ma eurovisiooni lauluvõistluse ühe ajakirjanikuga, kes oli lennanud Kiievisse Islandist, juba nädal varem ja rääkis oma seiklustest ning muljetest. Ta ütles, et kohtas väga palju homoseksuaalseid inimesi Euroklubis, mille peale ma vastasin, et see on üsna tavaline. Tema jaoks oli see väga huvitav kogemus, sest ta rääkis, et tuli Eurovisioonile esimest korda. Ka tutvusin ma paljude teiste fännidega ja töötajatega, kes olid kohale tulnud Eurovisioonile esimest korda. Ukrainlased olid väga rõõmsad, et said see aasta Eurovisiooni korraldada. Nende elevust ja meeleolu oli tunda väga palju just saalis, kus lehvisid arvukad Ukraina lipud ja Ukraina loo ajal valitses tõeline kisa ning joovastustunne rahva seas. Küsisin nii mõnegi Ukrainlase käest, et mis tunne neil on olla sellise suure lauluvõistluse, nagu Eurovisiooni lauluvõistluse võõrustaja. Nad olid selle üle uhked, kuid ei osanud rohkemat vastata.

Võimas finaali lõpp Kiievis puistas kontserdipaigas sädemeid ning pärast kontserdi lõppu oli väga palju ajakirjanikke, kes reporteerisid Portugali fänne.

Minu eurovisiooniblogi paneb sellega Eurovisiooni lauluvõistlusele seekord punkti. Järgmine aasta – esimest aastat eurovisiooni ajaloos – läheme Eurovisiooni lauluvõistlusega PORTUGALI!

Palun anna hinnang, kuidas Sulle meeldis minu euroblogi, ning kui oli midagi, mida võiksin paremaks muuta, siis palun anna mulle ka sellest teada, vastates käesolevale tagasiside küsimustikule, mille saad avada siin

Leave a comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga